Blækhuset

Slagter Mads Madsen købte blækhuset 13.2.1907 af Niels Møller Larsen. Denne havde ejet huset siden 1895. Prisen for huset var 1.000 kr.
Købekontrakten fortæller, hvor meget det var slagter Madsen fik med for de penge. Det var:
Matr.nr. 8c, Vorup By og Sogn, men uden hartkorn, tillige med de derpå opførte bygninger samt disses mur og nagelfaste genstande, kakkelovne og komfur, gruekedel og hønsegården og medfølger tillige min aktie i Vorup Forsamlingshus samt 2 træhuse.

Bodils plantegning

Bodil, en af efterkommerne af Mads Madsen har tegnet husets indretning efter hukommelsen. På tegningen kan man se de to træhuse, som jo af gode grunde ikke er med på maleriet. Bemærk den ene ende af huset er grå. Det skyldes, at den var ejet af Jens Levring og havde Matr.nr. 8b, Vorup by og Sogn.

Mads Madsen med familie havde boet i huset et stykke tid, før han købte det. Det ved vi, fordi der i kirkebogen ved sønnen Henry Haubart Madsens fødsel står noteret, at forældrene bor på Århusvej i Blækhusene, Kristrup. Familiens beretning om huset, er da også at Henry er født der.

Folketælling 1. feb. 1906 giver er billede af hvor mange der boede i huset, nemlig Mads og Bodil samt 7 af deres børn, Onze, Anna, Ragnhild, Agnes, Jørgen, Lilly og Oda. Henry er ikke født endnu, men er på vej.
Den ældste Elisa var flyttet hjemmefra. Hun blev konfirmeret i Vorup Kirke 1. okt. 1905. Efter konfirmationen var almindeligt for pigerne flyttede hjemmefra og kom ud og tjene egne penge.

Fotografi af Blækhusene

I 1921 kan Mads Madsen købe den anden del af huset. Jens Jensen Levring er død i januar 1916 og hans efterladte enke ønsker nu at sælge sin del.

Vilkårene for købet er følgende: Min ejendom matr.nr. 8b, Vorup by med hartkorn ¼ Alb. Med dens bygninger og deri værende mur- og nagelfaste genstande, kakkelovne, komfurer, buske og træer sælges for 3.000 kr., der forrentes med 5% p.a. Sælger enke Ane Sørensen er berettiget til at benytte sin nuværende lejlighed på 2 værelser med den nordlige have samt baghuset for en årlig leje på 50 kr., der betales halvårlig 11. juni og 11. dec. d.å. i 5 år indtil april, flyttedag 1925.

Ejendommen er overtaget og køberen, der svarer skatter og afgifter. Derud over er der lidt mellemregninger sælger og køber imellem, bl.a. med kreditforeningslånene. Købesummen afgøres således, at køberen efter eget valg optager størst muligt kreditforeningslån i nærværende ejendom eller tillægslån i hans tilstødende ejendom og udbetaler sælgeren nettoprovenuet og resten op til 2000 kr. De resterende 1000 kr. betales med 100 kr. hver termin juni/dec., første gang juni termin 1921.

Den nærværende ejendom og den tilstødende ejendom må være forklaringen på, hvorfor man bruger navnene Blækhuset og Blækhusene. Nemlig de to matriklers huse, som er sammen bygget som tvillingehuse, det er et langt hus.

Da der også er en folketælling i 1921, ved vi, hvor mange personer, der nu bor i Blækhuset. Børnene er nu blevet voksne og har arbejde. Mads er stadig slagtersvend, Jørgen er maskinarbejder, Henry er snedkerlærling, Lilly er ekspeditrice, Oda er syerske, yngst er Helmer med sine 12 år. Der bor endnu et familiemedlem i Blækhuset nemlig Ontses datter Ellen på 9 år, som vokser op hos bedsteforældrene.

Der var knebent plads, da de var børn og det må man sige, at der stadig er.

Postkort med foto af Blækhusene

1938 mister Mads Madsen hustruen Bodil. Ved hendes død oplyses, at huset har adressen Århusvej 79. Denne vej skaber en del forvirring, fordi det kun er en lille smal strimmel af ejerlavet Vorup by og Sogn, som ligger på den østre side af vejen i Kristrup Sogn.

Mads sælger huset engang inden 1946, hvor han ved sin 80-års fødselsdag bor hos sønnen Henry Haubart Madsen og hans kone Kirstine, i Strømmen 6.

Blækhuset/Blækhusene eksisterer ikke mere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *